VĮ „Registrų centras“ imasi akcijos – bausti ataskaitų nepateikusias NVO

Skaidriai ir viešai dirbančios nevyriausybinės organizacijos siekia įgyvendinti tiek tarptautinių standartų, tiek ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus rengdamos bei viešai teikdamos veiklos ir finansines ataskaitas. Nuo 2015 metų įsigaliojus įstatymų pakeitimams jau antri metai kai asociacijos, viešosios įstaigos bei labdaros ir paramos fondai finansinių ataskaitų rinkinius privalo pateikti ir „Registrų centrui“.

Finansiškai stabilioms nevyriausybinėms organizacijoms teisės aktų reikalavimai teikti finansinių ataskaitų rinkinius „Registrų centrui“ lyg ir nesukėlė didesnių iššūkių, tačiau tokioms NVO, kurios veikia savanorystės pagrindais ir neturi stabilių pajamų ar paramos, šiandien tenka susidurti su rimtomis problemomis. VĮ „Registrų centras“, vadovaudamasis Administracinių nusižengimų kodekso 223 str. 2 d., organizacijų vadovams, ilgiau nei 12 mėnesių Registro tvarkytojui nepateikusiems metinės finansinės atskaitomybės dokumentų, surašo protokolus už administracinius nusižengimus. Vadovaujantis minėtu Administracinių nusižengimų kodekso straipsniu baudos gali būti skiriamos nuo dviejų šimtų iki trijų tūkstančių eurų.

Šiuo metu tokių organizacijų, kurios gavo administracines nuobaudas ir turi iškeltas bylas teismuose yra per 300. O iš bendro (per 30 tūkstančių) registruotų NVO sąrašo – net 80% visų NVO nėra pateikusios ataskaitų už praėjusius metus.

Nacionalinė Nevyriausybinių organizacijų taryba, siekia padėti nevyriausybinėms organizacijoms, kurios ne piktybiškai, bet dėl finansinių sunkumų ar dėl informacijos stokos, negali laiku įgyvendinti teisės aktų reikalavimų. Nacionalinės NVO tarybos posėdžio metu 2017 m. rugsėjo 28 d. buvo nuspręsta kreiptis į Teisingumo ministeriją bei „Registrų centrą“, siekiant geranoriškai spręsti susidariusią situaciją, susilaikyti nuo baudų skyrimo ir inicijuoti informacinių pranešimų NVO siuntimą su priminimai tokias ataskaitas pateikti.

Siekiant spręsti susidariusią situaciją ir išvengti finansinių baudų nevyriausybinių organizacijų vadovams Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centras inicijuoja viešas diskusijas socialinėje erdvėje ir su Vyriausybės atstovais.

Kviečiame, nevyriausybines organizacijas susiduriančias su šia problema, viešai įvardinti priežastis, dėl kurių jos negali laiku įgyvendinti teisės aktų reikalavimų teikti finansinių ataskaitų rinkinius „Registrų centrui“. Raginame, su sunkumais susiduriančių organizacijų vadovus, parengti viešus pranešimus ir juos paskelbti organizacijų tinklalapiuose ar kituose socialinių tinklų ar informacijos viešinimo kanaluose prieinamuose organizacijai. Informacija ir pranešimais taip pat kviečiame dalintis Lietuvos savivaldybių NVO tarybų tinklo grupėje socialiniame tinkle Facebook.

Taip pat raginame skleisti šią žinią kuo plačiau tarp NVO ir informuoti, jog jos turi pateikti ataskaitas už 2016 metus. Kitu atveju gresia finansinės bausmės ir teisminiai procesai.

 

Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro informacija

Nuorodos